Ghiduri

Vizită la mormântul Sfântului Petru de sub Vatican

Timp de citire: 4 minute

Există un loc special sub Bazilica Sfântul Petru din Vatican, despre care puțini turiști știu și care este pe cât de misterios, pe atât de important din punct de vedere religios pentru peste un miliard de oameni. În urma unor săpături, o echipă de arheologi, alături de specialiști ai Bisericii Catolice au ajuns la concluzia că au găsit, după citirea a sute de documente vechi, mormântul Sfântului Petru, primul papă și unul dintre apostolii lui Iisus Hristos. În urma amenajării subsolurilor bazilicii din Vatican, turiștii pot vedea acum oasele sfântului.

Să ajungi să vezi oasele Sfântului Petru nu este chiar atât de ușor pe cât pare la început. Cu o lună înainte de vizita mea la Roma, am intrat pe site-ul oficial Ufficio Scavi, acolo unde m-am înscris, cu buletin, date personale și după ce am răspuns la câteva întrebări, pe o listă de așteptare. După două săptămâni, am primit răspunsul. Urma să vizitez mormântul sfânt într-o zi de miercuri, la 13:45, pe bilet fiind trecută indicația de a ajunge la intrare cu 15 minute mai devreme.

Intrarea în Ufficio Scavi, locul de unde aparatele de fotografiat se sting și nu se mai ating până la final de tur

În ziua vizitei, la 13:30, m-am prezentat la poarta din stânga Pieței San Pietro, acolo unde mii de turiști așteaptă zi de zi să intre în cea mai mare biserică din lume. Totuși, un număr infim dintre aceștia, sub 1%, vizitează și necropola. După două controale de securitate la sânge, unul de la carabinieri, altul de la Garda Elvețiană, am fost salutat militărește și poftit în curtea interioară de lângă bazilică. Eram în Vatican. Bine, eram în Vatican și înainte să intru în acea curte, dar locul părea mult mai intim, fiind lipsit de turiști.

În fața Uficio Scavi, m-am întâlnit cu alți 14 turiști din toate colțurile lumii: Canada, Suedia, Australia, Ucraina și chiar și o turistă din Congo. La exact 13:45, ghidul nostru, o tânără din America stabilită la Roma, ne-a întâmpinat și ne-a condus spre intrarea în necropolă, în subsolul Vaticanului, în locul în care a început clădirea Bisericii Catolice. Și dacă nu ești un creștin practicant, nu are cum să nu te învăluie un sentiment de nerăbdare, de taină și de emoție.

Garda Elvețiană, care se ocupă cu protecția papei și a împrejurimilor Vaticanului. De securitatea din interiorul țării se ocupă Jandarmeria Vatican

Turul a durat mai bine de o oră și jumătate, timp în care ghidul, extrem de bine pregătit, ne-a purtat prin toate încăperile fostei bazilici, cea deasupra căreia s-a ridicat într-un final celebra San Pietro. Dacă ați văzut Îngeri și Demoni, necropola arată aproape la fel ca cea din ultimele secvențe ale filmului, când il camerlengo și echipa condusă de Langdon coboară în necropolă să găsească bomba. Ușile din sticlă, acționate după ce ghidul a bătut codul de securitate, sunt la fel ca în filme. Te simți ca în film!

Mormântul Sfântului Petru se află într-una dintre încăperi, putând fi vizibil printr-o fereastră, cam la 3-4 metri de locul în care o să vă opriți cu ghidul. Evident că există discuții dacă acolo se află sau nu oasele sfântului, însă după modul în care a fost așezat corpul acestuia, în mijlocul altor morminte aranjate în cerc în jurul celui considerat a fi al Sfântului Petru, experții spun că într-adevăr oasele sunt cele ale sfântului.

În curtea interioară spre Ufficio Scavi am dat peste un car de emisie al televiziunii Vaticanului

Repet, indiferent de cât de mult crezi sau nu în Dumnezeu, sau cât de mult sau nu crezi în ceea ce zice omul despre Dumnezeu, credință și religie, locul te va fermeca pe loc. Este de-a dreptul impresionant să stai efectiv cu picioarele în locul în care, acum 2000 de ani, se puneau bazele celei mai importante biserici din istorie.

La final de tur, ghidul ne-a îndrumat până la sala mormintelor papilor, acolo unde am putut zăbovi câteva minute în fața locului de veci al Papei Ioan Paul al II-lea. Vizita s-a încheiat cu turul Bazilicii Sfântul Petru, astfel că am putut evita cozile interminabile de la intrarea obișnuită în bazilică, care este totuși gratuită, dar care îți va răpi până la câteva ore din ziua de vizitare.

Cozi interminabile la intrarea obișnuită în bazilică, de care scapi dacă alegi să vizitezi necropola

Pentru cei care aveți probleme cu spațiile înguste, o să dați peste câteva asemenea locuri în timpul turului, care are loc doar în subsolurile orașului, dar nu veți avea mari probleme din cauza lor. Mai greu este la început, până vă obișnuiți cu temperatura controlată și cu nivelul de oxigen scăzut, care are ca scop prezervarea fostei bazilici și a tot ce înseamnă necropola, clădiri de o valoare inestimabilă.

Turul costă 13 euro și merită din plin să îl faceți, indiferent de religia pe care o aveți, pentru că veți învăța o groază de lucruri interesante despre creștinism, originea acestuia și multe altele. Găsiți toate informațiile despre cum să vă înscrieți aici.

Vrei să mergi la Vatican?

Alege un Pachet Basic și îți caut imediat cazare și zbor în bugetul pe care îl ai. Dacă vrei să îți cauți singur cazare și zboruri, click aici pentru hoteluri și respectiv aici pentru avion.

Iosa Travels

O altfel de agenție de travel! Te trimitem în vacanța ta de vis, fără comisioane, costuri ascunse sau taxe surpriză. Vacanța ta de vis, la un click distanță!

2 COMMENTS
  • Roma în 72 de ore, Ghidul Complet: Atracții, mâncare, cazare, ponturi, transport – Iosa Travels – Hai cu mine, să vedem lumea!
    Răspunde

    […] Vizită la mormântul Sfântului Petru de sub Vatican […]

  • Weekend prelungit la Roma, de la 110 euro – Iosa Travels – Hai cu mine, să vedem lumea!
    Răspunde

    […] în necropola de sub Bazilica Sfântul Petru de la Vatican, la mormântul Sfântului Apostol Petru, apeși aici. Pentru a te bucura de prețurile de mai jos, rezervă-ți locurile pe […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *